KOMUNISTI SRBIJE OBELEŽILI 80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA

Dana 20. oktobra 2024. godine aktivisti partije Komunisti Srbije položili su venac na spomen kompleks oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.
Na današnji dan pre osamdeset godina oslobođen je Beograd nakon 1287 dana duge nemačke okupacije, zajedničkom operacijom Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvenoarmejaca Sovjetskog saveza. Za oslobođenje Beograda živote je dalo oko 3000 boraca NOVJ i oko 960 pripadnika Crvene armije dok su nemački gubici bili oko 15000 poginulih a među njima i dva generala.
Komunisti Srbije su na dostojanstven način obeležili ovaj veliki datum. Pored nas prisutni su bili i predstavnici SUBNOR-A, razne delegacije među kojima je najbrojnija bila iz Slovenije kao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici Belorusije, Azerbejdžana i ostalih sovjetskih republika izuzev Ukrajine a u ime vlade ministar odbrane Bratislav Gašić.
Proslavu 80-te godišnjice oslobođenja Beograda od fašističke okupacije organizovala je desničarska vlada koja baštini tradiciju poraženih fašističkih kolaboranata iz redova srpkog naroda te su se u isto vreme na proslavi našle i zastave kojima ovde nije bilo mesto.
Sramota je da gradonačelnik Beograda nije bio prisutan ni na jednom događaju povodom 80-te godišnjice oslobođenja Beograda mada i ne čudi obzirom na reviziju istorije koju pokušava proturiti u ime Aleksandra Vučića. Svaki smisao je izgubio i besmrtni puk u kome su svoje mesto našle i grupe sa zastavama onih koji su bežali zajedno sa Nemcima pred partizanskim jedinicama.
Neprimereno je i od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da polaže vence na spomenik Neznanom junaku koji je spomenik iz Prvog svetskog rata a svi oslobodioci Beograda i pobednici u Drugom svetskom ratu su poznati. Jedini pobednici bili su borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod vođstvom slavne Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa maršalom Josipom Brozom Titom.
Neka je večna slava oslobodiocima Beograda!
Živela Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije!
Živela Crvena armija!